titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
paperback
vormgeving Gerard Hadders
& rudo Hartman


532 bladzijden
isbn 978 90 6554 2366
nur 697
€ 30,00
vijfde druk


bestel
international order
omslag

'Het belangrijkste boek dat sinds lang door een Nederlander over Europa is geschreven'
– J.L. Heldring in NRC Handelsblad

'Het begin van een revolutie in de taal en het denken over Europa'
– Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie

'Fenomenale studie'
– Pieter Hilhorst in de Volkskrant

'Even doorwrocht als meeslepend'
Vrij Nederland


Luuk van Middelaar De passage naar Europa
Geschiedenis van een begin



Luuk van Middelaar (1973) is filosoof en historicus. Hij studeerde in Groningen en Parijs. Sinds zijn debuut Politicide (1999), bekroond met de prestigieuze Prix de Paris, verwierf de 'toonaangevend politiek filosoof' een invloedrijke stem in het publieke debat, en leerde hij als politiek adviseur de Brusselse en Haagse politiek van binnenuit kennen. Op De passage naar Europa promoveerde hij in Amsterdam cum laude in 2009, en van 2010-2015 was hij politiek adviseur en speechwriter van Herman Van Rompuy, de eerste voorzitter van de Europese Raad. Momenteel is Luuk van Middelaar hoogleraar 'Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen' te Leiden.

Van De passage naar Europa is een Oekraïense vertaling verschenen bij Dukh i litera. Eerder is al bij Typotex Kiadó de Hongaarse vertaling verschenen, bij Wydawnictwo Aletheia de Poolse, bij Éditions Gallimard de Franse, bij Yale University Press de Engelse, bij Galaxia Gutenberg de Spaanse, bij Elukiri de Estse, bij Iş Bankasi Kültür de Turkse, bij Orient Publishing Centre de Chinese, bij Suhrkamp Verlag de Duitse, en bij É Realizações Editora de Braziliaanse.


In De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin dringt Luuk van Middelaar door tot de meest ongrijpbare geschiedenis van onze tijd. Op meesterlijke wijze toont hij de motor van de Europese politieke ontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar. Tegelijk vormt deze onvoltooide geschiedenis de excellente casus om het wezen van politiek bloot te leggen. De homo politicus is een tijdkunstenaar, die in het rumoer van de actualiteit de brug slaat tussen verleden en toekomst en zo van een moment een passage maakt.

Tien jaar na zijn succesvolle debuut Politicide, het meeslepende verhaal over de moord op de politiek in de Franse filosofie, verrast Luuk van Middelaar opnieuw met een wervelende en eigenzinnige geschiedenis van de politiek. Ditmaal buigt hij zich niet over de dood maar over de geboorte van een politiek lichaam. Dankzij een intrigerende zoektocht, verwant aan de filosofische aanpak van Foucault, komt Van Middelaar een niet eerder beschreven politieke sfeer op het spoor, die het beeld van Europa doet kantelen. Een abstract politiek systeem in een levende geschiedenis. Ongekend is zijn gave om de lezer de stroom van de tijd te doen voelen. Met De passage naar Europa trapt Luuk van Middelaar de geschiedenis op haar staart. Een overdonderend verslag van de geboorte van Europa.

Voor De passage naar Europa ontving Luuk van Middelaar de Otto von der Gablentz Studieprijs 2009, als ook de Dissertatieprijs 2009 vanwege de Universiteit van Amsterdam. In 2010 is hem vanwege de verzamelde Nederlandse en Vlaamse filosofen de Socrates Prijs toegekend voor het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek. In 2011 is Van Middelaar bovendien onderscheiden met de D.J. Veegens door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

In 2012 is de Franse uitgave onderscheiden met de Prix Louis Marin van de Académie des Sciences Morales et Politiques, en tevens met de Prix du Livre Européen.

Meer informatie op de site van Luuk van Middelaar.



Mail deze pagina



Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon