titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte

De Franse vertaling,
Le Passage à l'Europe,
is van Daniel Cunin
& Olivier Vanwersch-Cot.
Bestel het boek
Bekijk de prijzenkast

omslag

Prix du livre Européen
voor Luuk van Middelaar

Voor meer informatie zie Prix du livre Européen 2012.


De passage naar Europa van de Nederlandse historicus en filosoof Luuk van Middelaar is, in Franse vertaling, de Prix du Livre Européen toegekend, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste non-fictie boek over Europa.

De Prix du Livre Européen werd in 2012 voor de zesde keer uitgereikt. De prijs komt een boek toe dat 'Europese waarden uitdraagt en bijdraagt aan het begrip van de Europese Unie als culturele entiteit'. Eerder ontving Tony Judt de prijs. Piet de Rooy, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis, beval het boek van Van Middelaar in NRC Handelsblad, aldus aan: "De passage naar Europa van Luuk van Middelaar is voor mij het boek over het Europese integratieproces dat niet verzandt in bloedstollende saaiheid. Het is erg goed geschreven. Meer Europa betekent niet automatisch minder soevereiniteit voor de afzonderlijke naties. Het is een misverstand dat er in 1945, toen de Europese samenwerking begon, nog wel sprake was van absolute soevereiniteit: dat is een theoretisch begrip dat de volledige macht over een gebied veronderstelt.


Op een groot aantal gebieden kun je daar al niet meer van spreken: Nederland heeft geen leger dat sterk genoeg is om het land te verdedigen tegen een ander leger. Monetaire vrijheid is er ook al sinds de jaren zestig niet meer. Nederland volgde altijd de bewegingen van de Duitse mark. De kwestie is: wat hevel je over naar 'Brussel' en wat niet? Van Middelaar laat zien dat 'Europa' hoofdzakelijk op één politiek niveau doorwerkt en dat biedt weer inzicht in de huidige situatie."

De tweede jury van de Prix du Livre Européen-2012: Costa-Gavras, Tomasz Bielecki (Gazeta Wyborcza), Andrea Bonanni (La Repubblica), Gérard Courtois (Le Monde), Béatrice Delvaux (Le Soir), Paul Goossens (De Standaard), Katerina Koubova (DNES), Anton La Guardia (The Economist), Stéphane Leneuf (France Inter), Helena Petaïsto (MTV3), Jean Quatremer (Libération),Claudia Tieschky (Süddeutsche Zeitung), Xavier Vidal-Folch (El Pais).
De eerste jury van de Prix du Livre Européen-2012: Pascal Lamy, Jacques Delors, Josep Borrell, Juan Luis Cebrián, Jean Daniel, Etienne Davignon, Paavo Tapio Lipponen, Bo Lidegaard, Denis MacShane, Pierre Mauroy, Staffan Nilsson, Jorge Sampaio, Martin Schulz, Guy Verhofstadt, Vaira Vike Freiberga.

Mail deze pagina


Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon