titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
paperback
vormgeving Gerard Hadders
& rudo Hartman


304 bladzijden
isbn 978 90 6554 0775
nur 697 | 730
€ 25,00
derde druk


bestel
international order
omslag

'Quite simply the most insightful book on Europe's politics today.'
- Donald Tusk

'Een formidabel boek, een magistrale studie, een meesterwerk'
- Henk Wesseling

'Scherpzinnige gids in de Brusselse jungle'
- Hans Wansink


Luuk van Middelaar Improvisatie & Oppositie
De nieuwe politiek van EuropaLuuk van Middelaar (1973) is actief als politiek historicus en filosoof. Van 2010 tot 2015 was hij speechwriter en politiek adviseur van de eerste vaste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Sedert 2015 is Van Middelaar hoogleraar 'Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen' aan de Universiteit Leiden. Hij is vaste politiek commentator voor NRC Handelsblad.

Van De nieuwe politiek van Europa is een Franse vertaling verschenen bij Éditions Gallimard, een Engelse bij Agenda Publishing, een Braziliaanse bij É Realizações Editora, en een Oekraïense bij Dukh i Litera.


Luuk van Middelaar bevindt zich van 2010 tot 2015 in het zenuwcentrum van de Europese politiek, en ziet voor zijn ogen hoe de gedaanteverandering van Europa zich voltrekt. In de Europese Raad ontdekken de verzamelde regeringsleiders al improviserend wat het betekent één munt, één grens, één Unie te delen. De zinderende Europese verkiezingsjaren 2016 en 2017 - met het Britse referendum als opmaat - vormen de culminatie van een andere ontwikkeling: op onverwachte plaatsen en manieren ontwaakt de oppositie, zichtbaar en hoorbaar de gestolde Brusselse consensus uitdagend. Haarfijn beschrijft Van Middelaar hoe de Brusselse regelpolitiek onmachtig is plotse en onvoorziene crises te pareren, opstandige bewegingen het woord te geven en onverwachte geopolitieke verschuivingen te beantwoorden; hoe de gebeurtenissenpolitiek zich ontpopt als antwoord op de overrompelende onvoorspelbaarheid van de geschiedenis; hoe de dynamiek van Europa's gedaantewisseling begrepen moet worden. In de nieuwe politieke van Europa spelen Improvisatie en Oppositie de hoofdrol in een fascinerend schouwspel: voor het oog van de wereld regisseert Europa zich naar een nieuwe politiek, terwijl het ongeduldige publiek het podium betreedt. Het stuk is in volle gang.
Meer informatie op de site van Luuk van Middelaar.Mail deze paginaNaar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon