titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
paperback
vormgeving Erik Prinsen
& rudo Hartman


244 bladzijden
isbn 978 90 6554 4612
nur 730
€ 15,00
eerste druk


bestel
international order
omslag

Pleidooi voor de filosofie
Ergo cogito V



Samenstelling & redactie: Frans Geraedts en Leonard de Jong.

Bijdragen: Frits Staal (Inleiding), Johan van Benthem (Wat is er mis met de filosofie?), Paul Cobben (Pleidooi voor het onmisbare), Heleen M. Dupuis (Oefenen in berusting of in redelijkheid?), Jan van Eijck (Wat is filosoferen?), Ad Hoogendijk (De filosofische praktijk), Harry Kunneman (Praktische filosofie en postmoderne individualiteit), Patricia de Martelaere (Kan filosofie de gezondheid schaden?), Cyrille Offermans (Dag lieve vis), Theo Oudemans (The Man of the Crowd), Connie Palmen (De apologie van de filosoof), Frans Geraedts & Leonard de Jong (Nabeschouwing: Absolute beginners).
Toegevoegd zijn de biografieën van de vijftig auteurs van alle vijf delen Ergo Cogito.

VIVO ERGO COGITO, ik denk omdat ik leef – laat dit de maat zijn van alle filosofie. Het filosofisch agentschap Ithaka rondt met deze vijfde bundel zijn tocht langs de contemporaine wijsbegeerte af. Aan de hier gepresenteerde elf filosofen werd het verzoek voorgelegd: bent u bereid een pleidooi voor de filosofie te houden: mag ze op vrije voeten, of moet zij ter beschikking worden gesteld? De auteurs in deze bundel zijn de advocaten van de filosofie.

De betogen en de pleidooien zijn even divers als de praktijken verschillen waarin de filosofen werkzaam zijn. Waarom immers moet de filosofie worden verdedigd? Wat heeft zij misdaan, wat is er mis met de filosofie van deze tijd? Schaadt ze soms de gezondheid? Is het dan een wetenschap?

Wat is wijsheid? De staalkaart van pleidooien verschaft de lezer in zijn gedroomde rol van rechter voldoende argumenten om een finaal oordeel te vellen over de vraag: op welke plaats en in welke vorm mag de filosofie in Nederland voortbestaan?

Dit is deel V (1996) in de serie Ergo Cogito.



Mail deze pagina



Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon