titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
gebonden met stofomslag
vormgeving rudo Hartman
geïllustreerd
176 bladzijden
isbn 978 90 6554 0430
nur 770
€ 19,95
2de druk


bestel
international order
omslag
‘Zijn wij andere mensen als wij ouder worden? Kloppen onze herinneringen? Waarom geven wij op dezelfde vraag over ons verleden dertig jaar later een ander antwoord? Geheugen, herinnering, dwaalwegen in het labyrint van de tijd, in dit doolhof is het goed een zo wijze en briljante gids te hebben als Douwe Draaisma, die zin en onzin weet te scheiden in een boek dat iedereen vroeger of later aangaat, en daarbij, door de vele gevallen en voorbeelden die hij aanhaalt, ook nog spannend, en soms ontroerend is om te lezen. Weten en schrijven zo kunnen combineren is niet ieder gegeven.’ - Cees Nooteboom

Douwe Draaisma Als mijn geheugen me niet bedriegt



Douwe Draaisma (1953) is als hoogleraar geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Universiteit van Groningen. Hij is de auteur van De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (1995), waarmee hij de bakens uitzette voor zijn onderzoek naar de werking en geschiedenis van het geheugen, van Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografische geheugen (2001), dat in vijfentwintig talen is vertaald en zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland en het buitenland verwierf, van Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen (2006), een reeks aangrijpende gevalsbeschrijvingen van psychiaters en patiënten, van De heimweefabriek. Geheugen, tijd en ouderdom (2008), waarin hij het reilen en feilen van het ouder wordende geheugen met compassie beschrijft, van het Vergeetboek (2010), een schitterende cartografie van ongezochte en verloren herinneringen, en van De dromenwever (2013), een lucide betoog over het ongeremde nachtleven van onze verlangens, angsten en herinneringen.

Een Duitse vertaling (Galiani Berlin) is verschenen onder de titel Halbe Wahrheiten, een Turkse (Yapi Kredi) vertaling is in voorbereiding.

Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat gebeurt er in je geheugen als aan het licht komt dat je bent bedrogen door een geliefde en het tot je doordringt dat het bedrog al een tijd gaande is? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd?

Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt kan een levensverhaal van het ene moment op het andere van gedaante laten veranderen, als een kussen dat een stomp krijgt om het een passende vorm te geven.

Wat heeft al dat herschrijven en herzien te betekenen voor de betrouwbaarheid van onze herinneringen? En gáát het wel om die betrouwbaarheid? Kunnen herinneringen elkaar op verschillende momenten in je leven tegenspreken en toch beide waar zijn?



Mail deze pagina



Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon