titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte

Sinds 2000 reikt de Stichting Groeneveld de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland.

Over Jelle Reumer
Bekijk de prijzenkast

omslag

Groeneveldprijs 2017
van de Stichting Groeneveld

voor Jelle Reumer & Kees Moeliker


Uit het Persbericht

Met de uitreiking van de Groeneveldprijs 2017 aan Jelle Reumer en Kees Moeliker wil de stichting Groeneveld niet alleen twee enthousiaste en oorspronkelijke promotors van de stedelijke natuurbeleving eren, maar worden ook het maatschappelijk belang van de stadsecologie en haar recente loot de stadspaleontologie benadrukt.

Jelle Reumer was vanaf 1987 directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en werd in 2015 in die functie opgevolgd door Kees Moeliker, sedert 1989 curator van het Natuurhistorisch.

Het Natuurhistorisch bestaat al sinds 1927, maar met de ontwikkeling van het Rotterdamse Museumpark en onder de bezielende leiding van Reumer en Moeliker heeft Het Natuurhistorisch een nieuwe gestalte gekregen. Dankzij nieuwbouw, het werk aan een educatief en wetenschappelijk verantwoorde collectie, interessante en spraakmakende tentoonstellingen en een bestendige reeks publicaties heeft het anno 2017 bovendien een uitstraling die de stadsgrenzen ver overschrijdt.

De sprankelende presentatie van wetenswaardigheden over de natuur, in het bijzonder de stedelijke natuur is het eigenzinnige waarmerk geworden van beide laureaten en van Het Natuurhistorisch. Op speelse wijze plaatst Het Natuurhistorisch ogenschijnlijk triviale details uit de natuur in een ruimer maatschappelijk en natuurlijk perspectief . De nadrukkelijk open communicatie met de lokale instellingen van onderwijs en wetenschap is een al even kenmerkende karakteristiek van beide laureaten.

Ook in hun publicitaire activiteiten zijn Reumer en Moeliker opmerkelijk actief en gericht op een stedelijk, nationaal en internationaal publiek. Jelle Reumer, sinds 2015 hoogleraar Vertebraten Paleontologie aan de Universiteit Utrecht, publiceert wekelijks ‘Jelle’s weekdier’ op de groene pagina’s van dagblad Trouw, en Kees Moeliker schrijft de rubriek ‘Beest’ op de Achterpagina van NRC Handelsblad, en sinds kort een column in National Geographic Magazine. Regelmatig verzorgen ze bijdragen aan het radio- en televisieprogramma Vroege Vogels.

Jelle Reumer is de auteur van De mierenmens, De vis die aan land kroop, Wildpark Rotterdam en Kijk waar je loopt!.

Mail deze pagina


Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon