titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
paperback
vormgeving rudo Hartman
geïllustreerd
224 bladzijden
isbn 978 90 6554 0607
nur 770
€ 15,00
eerste druk


bestel
international order
omslag
'De dromenwever is een boeiende combinatie van geschiedenis, verhaal, anekdote en wetenschappelijke kennis'
- Carel Peeters in Vrij Nederland

Douwe Draaisma in gesprek met Jellie Brouwer in het Radio 1 programma Kunststof en hieronder te gast bij Wim Brands in VPRO Boeken.

Om deze video te bekijken, moet Flash in uw browser zijn geinstalleerd.


Douwe Draaisma De dromenweverDouwe Draaisma (1953) is hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Universiteit te Groningen. Hij is auteur van De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen, Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografische geheugen, Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen, De heimweefabriek. Geheugen, tijd & ouderdom, en Vergeetboek.

Draaisma’s werk is bekroond met zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen, en is in meer dan 20 talen vertaald en uitgegeven.

De Duitse (Galiani Berlin) vertaling is verschenen, als ook de Servische (Clio), de Turkse (Metis) en de Hongaarse (Gondolat Kiadó); de Chinese (Shanghai Literature & Art Publishing House) vertaling van De dromenwever is in voorbereiding.

Sommige delen van ons brein moeten waken terwijl we slapen. Ze beginnen vreemde verhalen te spinnen. Je moet een examen over doen waar je al lang geleden voor geslaagd bent. Je rent naar treinen die je niet haalt. Je ontmoet mensen die niet meer leven. Je staat opeens naakt tussen je collega’s. De meeste verhalen vervliegen bij het wakker worden. Wat blijft zijn de vragen. Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaat de sensatie van vliegen in dromen? Bestaan voorspellende dromen? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? Dromen we in zwart-wit of kleur? Hoe zien dromen van blinden eruit? En natuurlijk de moeilijkste vraag: betekenen dromen iets? Zeggen ze iets over de dromer? Wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen halve eeuw opgehelderd over ons nachtleven?

Met De dromenwever betreedt Douwe Draaisma opnieuw de menselijke piste vol wilde verhalen, steigerende nachtmerries en ijzingwekkende mentale acrobatiek. Vastberaden doorkruist hij de droomlandschappen van zweefdromers, blinde en lucide dromers; feiten over erotische, profetische en examendromen dromen scheidt hij moeiteloos van overspannen ficties. Ook het innerlijkst van het autobiografische droomleven onderzoekt en analyseert hij met wetenschappelijke acribie en pertinentie, maar nooit zonder open oog te houden voor de verhalende kracht van dromen en dromers. Wat we over dromen zeker willen weten is nu beschreven in De dromenwever.Mail deze paginaNaar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon