titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
paperback
vormgeving Gerard Hadders
& rudo Hartman


196 bladzijden
isbn 978 90 6554 0485
nur 730 | 685

tweede druk in voorbereiding


omslag

'De scherpe pen van Valla imponeert ook in het Nederlands en ruim vijfhonderd jaar later nog steeds'
- Arnoud Visser, NRC Handelsblad

'De vertaling is voortreffelijk en de serie waarin ze verscheen een sieraad'
- Charles Vergeer, Filosofie

'Marc van der Poel heeft de teksten van Valla voorbeeldig vertaald en geannoteerd'
- Luc Devoldere, Standaard der Letteren


Valla Om de waarheid en het recht



Lorenzo Valla (1407-1457) is waarschijnlijk de beroemdste humanist van de vijftiende eeuw, en vrijwel zeker de meest invloedrijke. Hij is de aartsretoricus. Om de waarheid en het recht bevat onder meer Valla’s fameuze pleidooi tegen de schenking door Constantijn, waarin hij de vervalsing ontmaskert, die middeleeuwse pausen eeuwenlang gebruikten om hun aanspraak op de wereldlijke macht te ondersteunen.
De kritische onderzoekmethode van Valla is een toonbeeld van de hartstochtelijke strijdlust, waarmee de Renaissance-humanist de wetenschap ten dienste stelt van de morele en politieke vernieuwing van kerk en staat. Valla’s filosofische vrijmoedigheid en retorische scherpzinnigheid vormen tezamen met zijn lof voor de geschiedschrijving een krachtig en inspirerend pleidooi voor de geesteswetenschappen.

Marc van der Poel, verantwoordelijk voor de vertaling, presenteert in zijn nawoord een prachtige uiteenzetting van de humanistische retorica.



Mail deze pagina



Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon