titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
gebonden met stofomslag
vormgeving rudo Hartman

612 bladzijden
isbn 978 90 6554 4247
nur 306/730

vijfde druk in voorbereiding
tweetalig

omslag

'Gelukkig: de verzen van Lucretius, profeet van de wetenschap, zijn vertaald.'
NRC Handelsblad

'De beste receptiestudie is de monografie die Schrijvers aan zijn monumentale editie toevoegde over het voortleven van Lucretius in Nederland. Erudiet, voortreffelijk geschreven, met oog voor het buitenland en karakteristiek eigenwijs. Beter kan het niet.'
NRC Handelsblad

'Een monumentale uitgave'
Trouw


Lucretius De natuur van de dingen
De rerum naturaPiet Schrijvers (1939) is vertaler en essayist, emeritus hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde (Leiden) en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij is tevens vertaler van Vergilius' Georgica, de Bucolica en de Aeneas; van Horatius' Verzamelde gedichten, en van Seneca's vrouwelijke en mannelijke tragedies.

Zijn belangrijkste essays over Seneca, Lucretius, Vergilius en Horatius zijn verzameld in Ik kan de muzen niet haten. Over poëtische geestdrift en stoïcijnse standvastigheid.

De Romeinse dichter Lucretius (99–55 vC), die zo hartstochtelijk het voortleven na de dood ontkende, leeft nog steeds voort door zijn geesteskind: het leerdicht De natuur van de dingen. Een leerdicht loopt het risico voor een dichter te droog en voor een geleerde te frivool te zijn, maar als het slaagt dan valt het zowel bij dichters, denkers als geleerden in de smaak. Lucretius heeft met De rerum natura deze grote hoogte bereikt.

De natuur van de dingen is door schrijvers en dichters geroemd om zijn meeslepende stijl en rake beschrijvingskunst, geleerden zijn tot op heden getroffen door de rijkdom en de verscheidenheid aan onderwerpen: van atomisme tot magnetisme, van ontstaan tot vergaan van de aarde en de mens, filosofen treffen een uitdagende spanningsboog aan die reikt van levenskunst tot stervenskunst, van Epicurus tot Einstein.

De rake en lyrische vertaling en de informatieve inleidingen van Piet Schrijvers brengen Lucretius’ sublieme stijl en rijke geest tot in onze tijd. Het nawoord bevat bovendien een uitvoerige historie van de brede literaire en culturele invloed, die het werk van Lucretius in Nederland heeft gehad: van Vondel tot Nooteboom.

De natuur van de dingen bevat tevens de door Piet Schrijvers volledig geredigeerde en bezorgde Latijnse tekst van De rerum natura. Deze monumentale uitgave is de bekroning van een levenslange wetenschappelijke, essayistische en literaire betrokkenheid van Piet Schrijvers bij Lucretius.

Piet Schrijvers is de Oikos-prijs van de Nederlandse classici toegekend, omdat hij op eminente wijze de klassieke literatuur onder de aandacht brengt van een groot publiek, en door het Prins Bernhard Cultuurfonds is zijn vertaling van Lucretius geëerd met de Martinus Nijhoff Prijs, de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers.

Beluister een fragment van 'Gebed tot de godin Venus' (Boek 1), voorgedragen door Jeroen Willems.Mail deze paginaNaar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon