titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
paperback
vormgeving rudo Hartman
geïllustreerd
96 bladzijden
isbn 978 90 6554 0287
nur 320/688

uitverkocht


omslag

'Een aanstekelijk boek'
- Dirk van Delft in Ons Erfdeel

'Een sprankelende ode aan Christiaan Huygens'
- Robert Visscher in TUdelta

'Verfrissend en origineel'
- Lo Bour in Nederlands tijdschrift voor natuurkunde


Vincent Icke De ruimte van Christiaan Huygens



Vincent Icke (1946) is gewoon hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Van Icke zijn ook Christiaan Huygens in de onvoltooid verleden toekomende tijd en De Principes van Huygens



Vincent Icke over Kromme banen.

De verwondering die iemand te beurt zou vallen als hij vanuit de hemel het heelal kon overzien zou weinig aangenaam zijn als er niemand was om de verwondering mee te delen. Dit inzicht van de Griek Archytas bracht Christiaan Huygens (1629-1695) tot zijn bewonderenswaardige Cosmotheoros, een fantasie waarin Christiaan het wetenschappelijke wereldbeeld van zijn tijd aanschouwelijk maakt door zijn broer Constantijn mee te nemen op een tocht naar de diepten van ons zonnestelsel.

Vincent Icke volgt in De ruimte van Christiaan Huygens zijn grote held Huygens op zijn ontdekkingsreis door de ruimte. Met dezelfde aanstekelijke verwondering waarmee Christiaan zijn broer Constantijn onderhield gidst Icke op zijn beurt de hedendaagse lezer door het heelal en de uitzonderlijk creatieve geest van het genie Christiaan Huygens.

Iedereen kan een theorie over alles bedenken, schrijft Icke, dat is tamelijk makkelijk. Maar daarmee ben je er niet. Het lastige van wetenschap is niet het denken, maar het toetsen. Alle wetenschap begint met waarneming, wordt gestuurd door opmerkzaamheid, en krijgt vorm door vindingrijkheid. De ruimte van Christiaan Huygens is een lofrede op de klare geest van de wetenschap.

“Reis mee naar Saturnus, naar de maan, en geniet van Huygens’ geleerdheid en kunst, en onthoud zijn tijdloze lessen over oorlog en vrede.”

Vincent Icke is vanwege de Stichting De Koepel de Willem de Graaffprijs 2010 toegekend als blijk van waardering voor de popularisering van de wetenschappelijke sterrenkunde.



Mail deze pagina



Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon