titel
Ontdek de thema's... Kunst & LetterenOntdek de thema's... GeheugenOntdek de thema's... RetoricaOntdek de thema's... GeschiedenisOntdek de thema's... FilosofieOntdek de thema's... MystiekOntdek de thema's... EssaysOntdek de thema's... Over de natuur
alle uitgaven geordend op auteur alle uitgaven geordend op boek contact voor de pers voor de boekhandel prospectus Rights catalogue Foreign rights

houd mij op de hoogte
paperback
vormgeving rudo Hartman
geïllustreerd
152 bladzijden
isbn 978 90 6554 4902
nur 770/680

eerste druk
uitverkocht

omslag

Douwe Draaisma Een laboratorium voor de ziel
Gerard Heymans en het begin van de experimentele psychologie



Samenstelling & redactie: Douwe Draaisma

Met bijdragen van: Remieg Aerts (De wetenschappelijke burger. Gerard Heymans en de thema's van het fin de siècle), Douwe Draaisma (Gerard Heymans & De witte kraai van Heymans. De Groninger telepathie-experimenten), Douwe Draaisma, Bikram Lalbahadoersing & Eric Haas (Een laboratorium voor de ziel. Heymans' Laboratorium voor Experimentele Psychologie 1892-1927), Jaap van Heerden & Douwe Draaisma (De Müller-Lyer illusie, Heymans, Fodor, Artificiële intelligentie), Jan Waling Huisman & Douwe Draaisma (Instrumentarium Psychologisch Laboratorium), Herman Sno & Douwe Draaisma (Een vluchtig geheim. Heymans' enquêtes over déjà vu), Pieter van Strien & Jan Feij (Heymans over temperament en karakter).

In 1892 ontving de hoogleraar Gerard Heymans van de Groningse universiteit fl 500,00 voor de aanschaf van een aantal instrumenten om zijn colleges in de zielkunde op te luisteren. Deze toewijzing markeert het begin van de experimentele psychologie in Nederland. Heymans breidde de collectie uit en benutte de instrumenten ook voor eigen onderzoek. Dit instrumentarium vormde de basis voor het Psychologisch Laboratorium aan de universiteit van Groningen. Heymans' experimentele onderzoek richtte zich op zintuiglijke gewaarwordingen, visuele illusies en op ervaringen van depersonalisatie en déjà vu. Door middel van enquêtes verzamelde hij de gegevens voor zijn theorieën over erfelijkheid, persoonlijkheid en psychologische geslachtsverschillen. Vooral zijn empirische onderzoekingen naar paranormale verschijnselen hebben hem faam bezorgd. Een laboratorium voor de ziel portretteert de aartsvader van de experimentele psychologie in Nederland, en beschrijft de geboorte van het Psychologisch Laboratorium in Groningen aan het einde van de negentiende eeuw.

Dit boek bevat tevens de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die te zien is geweest in het Universiteitsmuseum te Groningen.



Mail deze pagina



Naar boven, de hoofdpagina, disclaimer of het colofon